Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

15.2.08

Macht en communicatie

Sinds kort mijn lidmaatschap van de Utrechtse Communicatiekring weer nieuw leven in geblazen. Dinsdag een interactief college over Macht & Communicatie genoten. Had het boek van Martin Hetebrij al meer dan een jaar in de kast staan dus dit was een goed moment.
In a nutshell: de kwaliteit van de macht bepaalt de kwaliteit van de communicatie. Communicatieadviseurs die met slechte machtskwaliteit te maken hebben moeten het politieke spel leren spelen en zo proberen machtsprocessen (organisatorisch leiderschap) te verbeteren. (Zie ook het interview met Hetebrij voor De Baak.)

Zin in netwerken (3)

Met zestien netwerkende dames was de eerste avond van Zin in netwerken bijzonder geslaagd: "Ik vond het ontzettend leuk en inspirerend. Wat een diversiteit aan mensen!" volgende keer." "Ik vind het gezelschap erg interessant en volgens mij kan ik van elk van de dames veel leren." "Bedankt voor de gezellige avond. Leuke inspirerende vrouwen waren het allemaal." Lees meer op de weblog van deelneemster Jojanneke van den Bosch.
De bijeenkomsten zijn om de zes weken, afwisselend op een dinsdag en donderdag. Ben je een zelfstandig- of in loondienst werkende vrouw en wil je onder het genog van een hapje en een drankje professionele en persoonlijke verhalen uitwisselen met andere vrouwen? Bel of mail dan met Zint.

Zint schrijft (2)

Waarom en hoe Zint schrijft. Een verhaal in delen. Vandaag deel 2: Schrijven
is leven
is werken
"Wie schrijft, die blijft", zei de vader van Zint altijd. Een soort van Scribio ergo sum, zeg maar. Maar Zint leerde dat zin en talent alleen niet genoeg zijn. Dat er heel veel geschreven en bijna net zoveel geschrapt moet worden. Als student had Zint daarom haar eigen motto: Don’t fight with white, it is right to write. Want steeds weer moesten eigenzinnige ideeen wetenschappelijk verantwoord in leesbare stukken worden gepresenteerd. En ook al komen de geweldige ingevingen en mooie woorden vaak vanzelf, op de gekste plaatsen (bus, bos, bed of bad), dan nog moeten ze gehakt en gepolijst worden. Schrijven is werken, leerde Zint.
Gelukkig kan werk ook schrijven zijn. Scribio ergo sum. En Zint schreef nog lang en gelukkig…

Powershoot

Het was tijd voor een foto van Zint zoals Zint er meestal uit ziet. Zonder bril. Donkerder haar. Voor de pr. Geen bijgeknipt familiekiekje, geen toevalstreffer op een andere gelegenheid. Een relaxte Powershoot werd het, door Petra van Vliet op een mooie plek in Amsterdam.
Vrijdag ontving ik het resultaat, de gekke bekken op de voorkant. Boeiend om mezelf te zien! (‘Pas 36 en al zoveel rimpels!?’ ‘Serieus is best ok.’)
De foto’s voldoen prima voor het gestelde doel. En hebben een bonus: een nieuwe ontmoeting met Zint zelf.

Zint schrijft (1)

Waarom en hoe Zint schrijft. Een verhaal in delen. Vandaag: deel 1 Er was eens…
Er was eens… een meisje, dat op zolder zat te typen. Het was 1980 en het meisje was 8 jaar. Ze typte een gedicht. Het ging over een orang-oetang muis en een paarse luis. Papa stuurde het naar de krant en toen won het meisje een boekenbon van 25 gulden!!! Ze was twee uur in de boekhandel en toen was het nog niet op.
Zint leerde al snel: schrijven levert geld op.

Roma ergo sum

Gisteren zat Zint bij Spolu International Foundation.
Spolu ondersteunt Roma in Centraal en Oost-Europa om hun eigen stem te laten horen. Op ‘grassroot’ en Europees niveau.
Op uitnodiging van de IdeaCompany hersenstormde Zint mee over het mission statement en een one-liner voor Spolu. Het was een interessante middag met goede discussies over eigenaarschap, lobby, grassroots, identiteit en imago.
Zint liet zich meevoeren door de uitstekende brainstormopzet van de Ideacompany, gaf een scherpe analyse van het Spolu materiaal en zorgde, gewapend met haar kennis van talen en culturen, voor snelle reflectie en context voor de voorstellen. Altijd weer fijn om je meerwaarde te ervaren. En  tussendoor vanalles geleerd over Roma en de aanpak van Spolu.
Spolu koos als mission statement: Strengthening the Roma voice (naar het gelijknamige Annual Report 2006). De prachtige pay-off van Zint: Roma ergo sum, wordt doorgespeeld naar de Europese Roma Grassroots Organisatie ERGO. Spolu gaat nu zelf aan de slag met de uitwerking van het mission statement in de communicatie. Wellicht volgen nog stappen met Zint.

Inspiratie voor 2008

"Art won't change the world, but its remedy lies in awakening us to those buried longings and desires, to live differently, to live well. The responsibility to do something about what we discover, through art's invigoration, is ours" (Savannah Bay quote Jeanette Winterson‘s Belle van Zuylen-lezing)

Uitgerust

Zint genoot een heerlijke vakantie, met rust, opruimen en uitslapen, en las over mensen en kunst (Dora Maar en Picasso). Ontspanning bracht ook weer diepere inspiratie en aandacht voor de mooie dingen van alledag …to live differently, to live well… Zint wenst je een geinspireerd 2008!

Zint casht voor mama cash

De jaarlijkse Campagne 88 dagen van Mama Cash is weer gestart. Zint doneert 88 euro per factuur die zij in deze 88 dagen betaald krijgt.
Van 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, tot en met Internationale Vrouwendag, 8 maart 2008, voert Mama Cash campagne om extra aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Waarom? Bekijk de e-card en de 1 Minuut Spot.
Zint steunt Mama Cash. Omdat Zint iedere dag geniet van de vrijheid om te werken, te wonen, te leren en lief te hebben. Omdat Zint veel respect en ontzag heeft voor al die vrouwen die het verschil maken voor een betere wereld.
Heb jij je eigen bedrijf en wil je Mama Cash ook steunen op deze manier? Mail Zint