Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

10.12.07

Communicatie is een vak

december 10, 2007 12:38
ChampagneHartstikke lekkere relatiegeschenken besteld. Dat mag met je eigen bedrijf met de feestdagen. Mijn favoriete bubbeltjeswijn (details blijven een verrassing voor de a.s.ontvangers).
Werd keurig bezorgd door de OPD, de niet erg online Online Pakket Dienst.
Volgens de leverancier vandaag of morgen tussen 12 en 20.30 uur. Dit weekend een kaartje in de bus, dat ze geweest en wij niet thuis waren. Vanochtend gebeld voor een nieuwe afspraak. Kon alleen nog woensdag. Ok dan. Uurtje geleden ging de bel. Ja hoor, maandag 11.30h, alles in huis.
Communicatie is een vak. Communicatiedieverbindt helemaal.

Boodschap brengen (4)

Helvetica_headline_d18171i174"The way something is presented will define the way you react to it," zeggen Neville Brody en Rick Poynor in een trailer bij de film over het lettertype Helvetica. "It’s a club, a mark of membership."Grafisch vormgever Wim Crouwel over de Helvetica "De letter is neutraal, heeft geen eigen uitdrukking.Daardoor komt de boodschap van het ontwerp helder over." Een heldere club met inhoud, zonder eigen uitdrukking? Mind your type!

Zin in netwerken (2)

NRC bericht over het Bites & Business netwerk van Marijke Krabbenbos, dat Zint inspireerde voor het gelijksoortige concept in Utrecht. Lees alles over smakelijk vrouwennetwerken in ‘Taart eten zonder de vijand’.

Zin in netwerken

Koffiedames Zint organiseert netwerkdiners voor werkende dames uit Utrecht en omgeving. Geïnspireerd door Bites & Business, het netwerkconcept van IdeaCompany’s Marijke Krabbenbos, starten we op 15 januari a.s. met een smakelijke avond netwerken
Het succes zit’ m in de combinatie van in loondienst en zelfstandig werkende vrouwen die werkgerelateerde zaken bespreken, elkaar helpen met tips en contacten en elkaar inspireren. En in het ontspannen en inspirerende karakter van de bijeenkomsten. Geen spreker, geen programma, geen lidmaatschap. Gewoon goed eten en goed gezelschap. Je schuift aan wanneer je wilt.
Zin?
Onder de naam ‘Zin in netwerken’ gaan we op 15 januari 2008 van start. Met soep, salades, brood en lekkers toe. Met een lekker wijntje, biertje, watertje, koffie en thee. (Twee) maandelijks in steeds weer een ander restaurant of eetcafé in Utrecht. De kosten voor een avond zijn 35 euro per persoon, inclusief eten en de contactinformatie van de aanwezigen. Er is plaats voor zestien tot twintig vrouwen. Meld je aan.

What’s in a name? (2)

501775_illnessDe consultants van het consultatiebureau vragen terecht hoge tarieven. Hun analyses zijn altijd goed gedocumenteerd, toegankelijk en acceptabel. Het procesmanagement is helder, betrouwbaar en van uitstekende kwaliteit. Hun verdiensten in HRM zijn ongeevenaard.
Stel je een wereld voor waarin burgers hoge bedragen neertellen voor de primaire zorg van het consultatiebureau. En waarin bedrijven standaard, gratis, gedurende enige jaren een beroep kunnen doen op consultants van andere bureaus.

Stilte: Innovatie!

Minder praten bevordert innovatie Een paar minuten stil nadenken tijdens een bijeenkomst versterkt het innovatief vermogen van een groep. Dit kan het aantal nieuwe ideeën zelfs verdubbelen, vooral in een groep waarin minimaal één persoon relatief introvert is. Dit concludeert Arne de Vet in zijn proefschrift over het effect van stil nadenken op creativiteit en innovatie.
Mensen over de hele wereld zullen dit onthouden. Alleen al die kop: ‘minder praten’ en ‘innovatie’, uitdagend samengevoegd door ‘bevordert’.
Talking Less Stimulates Innovation… Weniger reden fördert die Innovation… Moins parler pour stimuler l’innovation… gaan op dit moment over de internationale Newswire van het ANP.
Zint redigeerde het persbericht voor De Vet Management en verzorgde de internationale verspreiding. Arne de Vet werd geinterviewd op o.a. Radio Nederland Wereldomroep (interview start op 5/6 van het fragment) en geciteerd in o.a. Telegraaf, Parool, Gereformeerd Dagblad, Algemeen Dagblad en Management Team. Binnen 48h.

Boodschap brengen (3)

Advert_4_coke
Met suiker als bron van energie, past Coca-Cola binnen een actieve leefstijl

 

 

Onderwijs en beeldvorming

Box_handschoen Vanmiddag spraken collega voorlichters, journalisten en communicatieadviseurs uit het onderwijs elkaar in het Communicatienetwerk Onderwijs. Over beeldvorming.
Over hoe pogingen de eigen kwaliteit te verbeteren je een week later verantwoordelijk maken voor ‘de zesjescultuur’.
Over hoe een eenvoudige aankondiging ineens twee positieve voorpagina’s in Metronieuws krijgt.
Over de eigen rol en belangen: "Onze leden moeten weten dat we voor ze opkomen." "Twee dagen later was het 300.000 keer gedownload." "We vinden het belangrijk met het veld in gesprek te blijven." "We moeten een eerlijk beeld geven." "Het onderwijs krijgt het allemaal over zich uitgestort.

Op de kop

Over hoe je koppen links- en rechtsom gaan. Bijvoorbeeld bij Leerkrachten voelen zich veiliger vs. Doofpotmentaliteit bij geweldsincidenten hardnekkig). Hoe Novum in Kwart scholen verdoezelt geweld de 6% doodsbedreigingen uit het rapport naar voren haalt. En dat de Gelderlander het positief houdt met Leraren voelen zich veiliger op school waar de Telegraaf met Juf krijgt klappen geen genade kent. (Of toch, want we vinden er óók een Leraren voelen zich veiliger variant.)
Over dat Incidentenregistratie VO  zich niet door de Telegraaf (Scholen propvol wapensmaar ‘bomvol’ was natuurlijk beter geweest) op de kop (Meldingen wapenbezit op scholen stijgt twintig procent) laat zitten en rustig en onderbouwd in de tegenaanval gaat (let op het strijdvaardige taalgebruik): "Wij hebben de Telegraaf om een rectificatie verzocht."

Allochtone pabostudenten haken af
omdat autochtone pabostudenten dat ook doen. Oh nee, omdat ze niet tegen scholen propvol wapens kunnen. Oh nee, omdat lezers zelf graag olie op het vuur (pagna is inmiddels verwijderd) gooien… Onderwijs en media. Brood en spelen.

Onderwijscommunicatie

En over wat we er zelf aan (zouden moeten kunnen willen) doen. Samenwerken, proactief nieuwsbrengen, voorbereiden, afspraken maken, zelf regelmatig feiten en cijfers publiceren, ‘frapper toujours’ en ageren tegen ongefundeerde onderzoeksjournalistiek (‘lik op stuk’).
De VOS/ABB zoekt De gelukkigste klas en traint zijn leden: Zet uw school stevig in de markt! Stichting Kennisnet Ict op school kiest bewust voor een positieve benadering in haar berichten. De AOb presenteert een stappenplan. Cornelissen Communicatie verzorgt de Leergang communicatie en pr VO. Voor de AVS is de maat vol. En de VO-Raad wijdt zijn najaarscongres aan Zijn we goed in beeld?
Onderwijs is van iedereen (16 miljoen ervaringsdeskundigen) en van niemand (‘minister Dijksma’ van ‘de overheid’ in ‘Den Haag’). Of toch van de besturen?
Onderwijscommunicatie, boeiend vakgebied.

Write Right

Write Right Composition Book staat er op het schrift, waarin mijn opa een dagboek bijhield. Van december 1945 tot juni 1946. Zijn overtocht van Amerika naar Nederlands Indie en verblijf als marinier aldaar.
Write Right. Schrijf goed. Schrijf rechts. Schrijf met rechts. Schrijf voor Rechts. Het recht om te schrijven. Wat wordt hier bedoeld? Ik herinner mij een eigen rijmpje uit mijn literaire periode, 17 jaar geleden: Don’t fight with white. It’s right to write. Toevallig.
En dat Composition Book is een goed woord. Veel van mijn teksten componeer ik, met ritme, melodie, structuur, samenhang, inhoud en gevoel.
De rest van de tekst op de voorkant leest geruststellend en vertrouwd: Save this coupon! Buy a Loose Leaf Filler having the Write Right Trade Mark Coupon on it, and read full details of Big Cash and Merchandise Prize Contest.

School aan zet

Advertentie_website_sept_2007 Voor het PO Platform Kwaliteit en Innovatie maakte Zint twee aansprekende e-zines: School aan zet en Taalpilots. School aan zet hoort bij de website met dezelfde naam.
Zint verzorgde het projectmanagement en begeleidde de vormgeving. Zint is verantwoordelijk voor de structuur, opmaak, beeld-, tekst en eindredactie van zowel de website als de e-zine.
Zint is op haar best in grote, zelfstandige opdrachten als deze. Zint verbindt: proces, vorm en inhoud.