Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

31.8.15

Met Shu Ha Ri naar Agile Maturity

Deze zomer had ik een prachtige, pittige klus. Als communicatie scrummaster a.i. deed ik een scrumproject bij Rijkswaterstaat: de organisatie van een interactieve dag voor in totaal 1.000 medewerkers en klanten. We zaten twee maanden voor deadline, met een scrumteam dat grotendeels op vakantie was, een budgetoverschrijding en formele procedures waarvan de doorlooptijd de deadline ver overschrijde. Het was eigenlijk een beetje scrum on the edge dus, wat mij als scrummaster lekker op scherp zette.

Met Ha en Ri scrum weer Shu
Ik heb het aangevlogen met wat Martin Bruggink in een college eduScrum benoemde als Shu - Ha- Ri, de weg van het meesterschap (term uit de Japanse vechtkunst en -hoera!- theeceremonie). Gezien de situatie koos ik voor Shu: scrum volgens het boekje. Ik had vier weken om het team en proces strak te structureren, zodat het de benefits van scrum kon ervaren. Maar dat zo krijgen vroeg aardig wat Ha en Ri van mij als scrummaster: het afwijken van de regels om het proces en het team agile en werkend overeind te houden langs de uitdagingen in deze scrum on the edge.

Het vroeg me energie en scherpe focus, maar leverde ook veel flow op, met dank aan het agile team. Na vier weken hadden we het programma rond, het budget en de procedures in de hand en een heel gemotiveerd team. Hu Ra! ;-)

Agile maturity
Wel had ik nog wat twijfels over mijn eigen insteek in dit proces. Was ik niet te streng geweest? Maar hoe doe je anders Shu in vier weken? Even googlen op Shu Ha Ri en Scrum leverde een mooi inzicht in de rol van scrummaster op. Ben van Agile Anecdotes bouwt met bovenstaand model verder op Angel Medinilla's idee van Scrum Team Maturity.

En ja hoor, volgens dit model was ik precies hoe ik me voelde: iets tussen een Scrum Mom en een Scrum Master in. Het mooie aan dit model is dat de rollen kunnen veranderen met de omstandigheden. Ha Ri!