Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

13.10.07

Frapper your way up in Google

Metronoom_1Het gaat al beter met Zint‘s Google ranking… Zint staat bovenaan de tweede pagina. Kort daarop gevolgd door een bericht dat ik eerder plaatste maar opruimde omdat ik dacht dat het geen resultaat had. Doch…
Dus daar gaan we nog een keer, onder het motto frapper, frapper toujours:
 • Vissector zint op code voor duurzame vis
 • Ferrari tevreden, Mclaren zint op wraak
 • Mercedes zint op SL met vleugeldeuren
 • AC Milan zint op wraak
 • Gouden Kooi-ster zint op wraak
 • Procter & Gamble zint op een list
 • Consortium zint op bod ABN AMRO
 • Nieuwe Steen zint op internationale uitbreiding
 • ANP zint op overname Jacobs Company
 • Bush zint op amendement homohuwelijk
 • De televisie zint op wraak
 • en Consortium zint [nogmaals] op bod ABN AMRO
Zint rust niet. Zint frappe toujours to beat them all.
En há, komt als Zint communicatie binnen met stip op één, twee én drie.

What’s in a name?

Zint is een prachtige naam. Dat zint me wel. That makes sense. Zin, betekenis, rij woorden met betekenis, goeie zin, zintuiglijk en zinnelijk. En dan lekker actief, een nieuw werkwoord bijna, met die ‘t’ erachter. Zint. Dat zint! Snel, kort, dichterlijk en diepzinnig tegelijk.
Maar lastig ook. In Google moet ik het opnemen tegen vanalles wat iedereen wel of niet zint. En tegen alle Sint Oedenrodes (waar ik ben opgegroeid) en Sint Michielsgestels (waar ik het geweldige Gymnasium Beekvliet bezocht) en waar ze ook nog eens aan communicatie blijken te doen. Tijd voor strategische actie dus. En heel veel vriendelijke bezoekers op mijn weblog – u dus. Waarvoor dank.

Boodschap brengen (2)

Té mooi? Dat kan, leerde ik op mijn eerste en enige Illustrator training, al weer 10 jaar geleden. De docente vertelde het voorbeeld van haar collega die een nieuw ontwerp voor een Kwantum verpakking had gemaakt. Het was niet goed, te mooi. Het moest anders. Het moest er goedkoper UIT ZIEN.

Wat kost dat nou, zo’n mailing?

Ook zo’n mooie kaart ontvangen? Vindt u het wat? Past het bij Astrid, dat Zint? Zou u zelf ook wel zo’n passende introductie willen? Maar wat kost dat dan eigenlijk?
Je geeft natuurlijk alleen uit wat je eerst verdiend hebt. En een mailing is een investering die wat moet opleveren. Maildoel van Zint is dat deze introductie drie keer meer oplevert dan dat ie kost. Te realiseren op een termijn van – zeg – twee jaar.
Om de doelstelling scherp te stellen: dit moeten dus nieuweopdrachten zijn, los van lopende opdrachten bij mijn huidigeopdrachtgevers, die er zonder de mailing niet gekomen zouden zijn.Extra dus. Netto.
875413_balanceOf is dat een eenzijdige redenering en moeten we meer meten danopbrengsten in euro’s alleen? Naamsbekendheid bijvoorbeeld, enwaardering. Het aanhalen en verbeteren van bestaande relaties. Een up to date relatiebestand, inclusief reactiestatus.
Zint meet. En weet dat je niet weet wat je niet meet.Maar we zetten toch de kosten en tijdsinvestering op een rij:
 • tekst schrijven: 2 uur (verdeeld over een aantal dagen, voor het slijpen en bezinken)
 • tekst reactie vragen: 2 uur (voorgelegd aan en besproken met betrouwbare partners)
 • ontwerp en vormgeving kaart: 500 euro
 • afstemmen met vormgever: 2 uur
 • drukker: 350 euro
 • adressenbestand: 7 uur (verzamelen, controleren en aanvullen van 250 adressen verzameld in de loop van mijn carrière)
 • mailing: 6 uur (etiketten mergen met bestand, printen, plakken, postzegels plakken, kaarten schrijven, in enveloppen doen)
 • postzegels: 250 * 0,44= 110 euro
 • terugkoppeling: 2 uur (blog entry, reacties)
 • handling: 2 uur (offerten, betaling, in ontvangst nemen, postkantoor)
De kosten zijn 960 euro = 3,84 eur per kaartje.
Los van de tijdsinvestering van 23 uur is de gewenste opbrengst dan 3* 960 euro = 2.880 euro (11,52 per kaartje).
Tel ik er de tijdsinvestering verrekend voor mijn uurtarief bij op, dan ligt de gewenste opbrengst nog ca. 3 keer hoger: 10.470 euro totaal (42 euro per kaartje).
Een ambitieuze investering. Waarover ik graag verantwoording afleg. Zoals ik dat aan mijn opdrachtgevers ook doe. Ik houd u op de hoogte.

Boodschap brengen (1)

Bedrijven op duurbetaalde A2 zichtlocaties gebruiken deze mogelijkheid – terecht – om hun boodschap over te brengen. Jammer van het fantasieloze – in smakeloze letters onder de prachtige lichtreclame achter de ramen geplakte – ‘ C O L L E G A’ S  G E Z O C H T‘. Wat een armoe. Want wat zegt deze boodschap? ”Niemand wil hier werken. We zijn wanhopig (zie onze zelfgefroebelde letters). Kom alsjeblieft, maakt niet uit wat je binnenbrengt.”
VolvogifDoe mij maar de tekst op die geparkeerde truck: the best trucks deserve the best drivers. De mars-mannen van Volvo weten hoe het werkt, aantrekkingskracht: ”Wij zijn de beste. Als je ook de beste bent ben je welkom.”


Hoera! voor investeren in onderwijs

Goed nieuws: fatsoenlijke salarisverhoging voor de mensen in het primair onderwijs. Minister Plasterk en de Centrales van Overheids- en Onderwijspersoneel hebben een goed onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO-PO. De eerste keer in Zint’s toch al enige jaren durende onderwijscarrière. Eindelijk een vorm van waardering voor datgene wat het allerbelangrijkst is voor een mens en voor een land: onderwijs!
Odaschool_3Veel wat ik leerde op mijn eigen ouwe Odaschool weet ik nog steeds: dat alles met alles samenhangt. De cyclische ontwikkeling in de tijd. Hoe een uilebal eruit ziet. Dat de oudste kapel van de plaatselijke kerk uit de veertiende eeuw stamt. Dat er uit een bevruchte bloem een vrucht groeit. De tafel van zeven… En dat je gepest wordt als je slim bent, je best doet en niet van groepen houdt, haha.
Ik hoop en wens dat investeren in onderwijs – en daarmee in mensen – geen trend is. Maar dat het zo normaal en vanzelfsprekend wordt als het zou moeten zijn. Voor mijn zoon, voor alle andere jongens en meisjes (!) en volwassenen, voor Zint, voor Nederland en voor de wereld.
Want leven is leren. En leren is leven.

Bedrijven blokkeren sociale netwerksites (en hebben het gehad met dat privé gemail)

Time_moneyTja, daar zit je dan, actief te verbinden. Lees ik bij Managersonline.nl dat het ineens niet meer mag: sociale netwerksites (Hyves, Linkedin) en videosites als YouTube.
Bedrijven hebben het gehad met alle werktijd die werknemers hieraan besteden. En terecht. Ik kan het weten. Ik bén tenslotte mijn eigen bedrijf.
Het is helemaal waar. Mensen willen nou eenmaal verbinden. En hoewel mijn werkmail de 80 procent haalt, wordt er wat afgeleuterd op het net. En waarom niet in de baas zijn tijd? Zie hier mijn bijdrage.
De productiviteit lijdt. En ja, dat is belangrijk. Dit bericht kost me bijna een uur. Wég productiviteit, wég uurtje factuurtje en – erger nog- wég tijd van leven en liefde, van vreugde, beweging en buitenlucht. Een verademing is het, als internet ‘er uit ligt’. Kan je ineens wat anders gaan doen!
Social networking is leuk. Nou ja, Linkedin dan, want ik houd van (net)werken. Het is een heerlijk kleine wereld. In drie stappen ken je iedereen.
Maar lieve mensen, scheid het alsjeblieft. Productief werken en sociaal netwerken. Ik spreek uit ervaring. Bij mij loopt het allemaal door elkaar. Heel organisch, heel natuurlijk. Van 9.30 tot 22.30h. Mijn tijd…

Waarom een blog?

Waarom heeft Zint een blog en geen website? Omdat goed werk tijd nodig heeft. Net als het leren kennen en het in de markt zetten van je bedrijf. Een blog is snel, betaalbaar en flexibel. Je kan laten zien wat je doet en hoe je het doet, ook als je portfolio nog beperkt is. Je relaties leren je beter kennen en ontdekken wat je toegevoegde waarde kan zijn.
Zint werkt, Zint ontwikkelt zich. Zint‘s blog laat zien dat zakelijke aanwezigheid op internet nooit af is.

Verbinden

KremlinBoogschutteriaans de hele wereld verbinden – dat is eigenlijk stilzwijgend deel van de corebusiness van Zint. Natuurlijk wil ik die ouwe studievriend van me in Rusland helpen zijn gestolen papieren in Nederland opnieuw in orde te maken. En helemaal leuk is het te lezen dat hij een nieuwe job heeft als account manager bij de Interconnect management corporation. Een quote uit zijn mail:
"Hoe die dame het voor elkaar kreeg was voor mij een bewijs dat er professionals rond lopen: ik weet wat je voor persoon moet zijn om alles rond te krijgen bij events, en die dame had dat gewoon. Dat was voor mij praktisch het belangrijkste argument om ja te zeggen. … Ook wel eens leuk trouwens om met mensen op niveau te praten die de hoed en de rand van marketing weten. Ik maak het niet vaak mee dat iemand citaten uit Ogilvy’s openbaringen naar me toe slingert."
Tja, Interconnect, dat klinkt natuurlijk goed. Ik hoop dat hij het er naar zijn zin heeft. Voor de zekerheid heb ik ‘m maar vast verbonden met Eventspecialist, het bedrijf van mijn broer.

Zint

Volgende week gaat de Zint introductiemailing op de post.
Voor allen die alleen zo’n prachtig kaartje ontvangen en nog geen offerte, factuur, plan of product op Zint briefpapier hebben gezien, volgt hieronder de poëtische missie van Zint – lekker online dus altijd bij de hand:
Zint is eigenzinnig.
In haar projecten, opdrachtgevers en werkwijze.
Met verrassende inspiratie uit bronnen ver van huis of heel dichtbij.

Zint wil bijdragen aan een zinvolle wereld.
Door bewust om te gaan met mensen en middelen.
Door altijd het grote geheel in het oog te houden.
Door zoveel mogelijk te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid.
Zint kiest voor zinvol en eigenzinnig.
Omdat vorm en inhoud onlosmakelijk verbonden zijn.
Omdat een boodschap veel meer is dan zenden en ontvangen.
Omdat opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar én hun eigen ruimte nodig hebben.
Zint weet dat werken en leven leren is.
Zint begrijpt en maakt contact.
Zint spreekt aan en wil aangesproken worden.
Zint, communicatiedieverbindt.