Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

29.1.12

PostNL en de Bibliotheek binnenkort samengevoegd?

Dat zou je bijna denken, als je de nieuwe logo's (2011) van beide organisaties ziet.

Dynamische vorm ('zit beweging in'), menselijke maat, appelleert aan het Holland-gevoel (en aan de opgegeven droom ooit een goed gitarist te worden...), goed schaalbaar en bruikbaar in zwart-wit. Ook Zint zou misschien wel instemmend reageren op zo'n vrolijk oranje plectrumpje als beeldmerk voor een nieuwe huisstijl...

Maar als Zint een nieuwe huisstijl begeleidt, doet zij altijd onderzoek naar bestaande visuele overeenkomsten. Nu is het bijna onmogelijk om een vorm te claimen zonder naam of pay-off erbij en dus ook om uniek te zijn in het gebruik van basale visuals. Het kan een bewuste keuze zijn om aansluiting te zoeken bij een bestaand visueel succes en je ziet ook golven van populaire vormen en kleuren. Maar je kan maar beter weten dat een duurzame bank of een outdoormerk dezelfde vorm voert, voordat je dat leuke beeld verder laat ontwikkelen, toch? Ook is het belangrijk om verwarring bij klanten en claims van collega's te voorkomen. En persoonlijk is Zint liever origineel.

Het zal je dus maar overkomen, dat je aardig op dreef bent met een prachtige nieuwe huisstijl en dat er ineens precies dezelfde vorm verschijnt, op gevels en folders, een website - net zoals jij in productie hebt gegeven. Zou het zo ongeveer gegaan zijn?

Zint is benieuwd wat de overwegingen waren om te kiezen voor een zo grote gelijkenis in het nieuwe beeld van PostNL en de Bibliotheek.
(En of het beeldmerk voor de Nationale Politie of een Nieuwe Politieke Partij zich binnenkort ook in deze dynamische, zonder harde kantjes optimistisch hup-Holland omhooghuppelende gelederen voegt.)