Zint is het bureau van Astrid van de Kerkhof. Zint verbindt. Vorm en inhoud, structuur en verandering, strategie en uitvoering, event en online. Astrid is een agile hands-on adviseur, projectleider en sparring partner voor directies, creatieven en techneuten. Voor slimme en lerende organisaties, projecten, start-ups, onderwijs en onderzoek.

27.4.13

Wat bindt Beatrix, Willem-Alexander en Máxima?

Wat is de bijzondere Beatrix, Willem-Alexander en Máxima? Waarom koos onze king-to-be juist Máxima tot zijn vrouw? Juist, het is de bijzondere letter X aan het werk hier. Met zo'n letter in je naam ben je bijzonder. Roy Feinson schrijft erover in mijn favoriete woordenboek 'The secret universe of names': 'The letter X remains the most underutilized letter in the entire alphabet - appearing in a less than 3% of all English words. So when we see the letter X in a word, it tends to stand out and force us to take notice.'  Een X in je naam valt dus op. Maar als je een X in je naam hebt is het ook een klank die je heel goed kent en die je altijd meer vertrouwd in de oren klinkt dan al die andere woorden en namen. Dat schept onbewust en automatisch een band met mensen die ook een X-naam hebben. Echt waar. Is het gelijk wat minder lonely at the top.

Hoewel alleen prinses Alexia (de tweede dochter van Willem-Alexander en Máxima) een X in haar voornaam draagt, kregen prinses Catharina-Amalia en prinses Ariane wel een Beatrix Carmen Victoria en een Wilhelmina Máxima Ines tussen hun X-loze voornaam en koninklijke achternaam. (Had ik mijn zoons nou maar Max en Axel genoemd, dan hadden ze bij de koninklijke jongedames vast meer kans gemaakt ;-))